yzia napisał:
Moroklumpen napisał:
Fylkeskommune może posponsorować naukę języka na poziomie videregående (wieczorowo lub przez internet) ale to dotyczy osób które już coś potrafią, tzn. trzeba mieć zdany Norskprøve 3
Hej skad masz takie informacje? Nie chce mi sie pisac podan w ciemno bo juz troche papieru wyslalam w rozne miejsca na prozno, wiec wolalabym wiedziec czy to naprawde jest mozliwe. Napisz cos wiecej
Mam taką informację, bo już raz mi przyznano za darmo videregående z angielskiego i j.norweskiego, do wyboru przez Internet albo wieczorowo ale zrezygnowałem z braku czasu.
Mnie przyznała to Rogaland Fylkeskommune. Nie wiem jak jest gdzie indziej ale podejrzewam, że podobnie. Trzeba szukać na ich stronie zakładki utdanning lub "voksneopplæring" i tam dowiadywać się o takie sprawy.
W rogalandzie jest "Karriereveiledning senteret"
www.karrieresenter.rogfk.no
i tam miłe panie mogą doradzić o wszystkim i pomóc: jak i gdzie zrobić fagbrev, jaką szkołę wybrać, jak nostryfikować dyplomy i gdzie, gdzie iśc na kurs języka itp. Jak czegoś nie wiedzą, to znajdują kogoś kto wie, dzwonią i pytają. Wracasz za tydzień i pani doradca ma odrobione zadanie domowe: informacje dla Ciebie i plik wydruków. Bardzo pomocne miejsce,. Mnie właśnie tam doradzono darmowy kurs języka.
O ile się nie mylę, trzeba spełniać określone wymogi aby otrzymac oferte kształcenia dla dorosłych, chyba m.in. mieć ukończone 25 lat.
Poinformowano mnie, że każda osoba, która nie ukończyła szkoły średniej może otrzymać ofertę kształcenia za darmo. Problem w tym, że ja mam wyższe wykształcenie z Polski do którego się przyznałem, jest nostryfikowane w Norwegii. Jednak istnieje furtka: Aby uzyskać "studiekompetanse", czyli mozlliwość dalszego studiowania w Norwegii, do wykształcenia z Polski brakowało mi języka Norweskiego, nie mam tez certyfikatu z j. angielskiego. Uzupełnienie różnic programowych łapie się jako kwalifikujące się do darmowej oferty (fullføringsrett) i dlatego przyznali mi j. norweski i j. angielski.
Gdzieś na tym forum o tym wcześniej pisałem, ale ze względu na to że zapamiętałem Cię jako miłą osobę, wysilę się , poszperam i to dla Ciebie znajdę.
Po pierwsze to:
http://www.rogfk.no/modules/module_123/proxy.asp?D=2&C=94&I=736&mid=37&sid=39&pid=37
Poszukaj odpowiednika z informacjami w swojej komunie.
Søknad składa się na
www.vigo.no
Będziesz musiała wpisać wszystko o sobie, włącznie z tym jakie wykształcenie już masz.
Jak dojdziesz do pola "Jeg ønsker"
Zakreślasz "veiledning" "realkompetansevurdering" "opplæring".
Jako "komentar" wpisujesz: Fullføringsrett: norsk , engelsk
A! właśnie znalazłem, że jest na stronie "søkerveiledning":
https://www.vigo.no/vigo-voksen/html/images/sokerveiledning-290811.pdf
Jeżeli Ci to przyznają, to warunkiem będzie Twoje uczestnictwo. Jeżeli zawalisz z obecnością, to będziesz musiała pokryć koszt całości (dużo!)
Ja anulowałem uczestnictwo bezpłatnie, ze względu na to że zrobiłem to przed rozpoczęciem kursu.
Życzę powodzenia i mam nadzieję, że info będzie pomocne.
Pozdrawiam